Radovi na uređenju kanala Dašnica, koji prolazi kroz Bijeljinu, intenzivno se izvode i do sada je završeno više od 60 posto planiranih poslova. Projekat se finansira iz IPA fondova i vrijedan je više od 2 miliona eura.

Završetkom uređenja kanala Dašnica, Bijeljina će biti zaštićena od poplava. Iz JU “Vode Srpske” koja provodi ovaj projekat, vrijedan gotovo 5 miliona maraka, kažu da se neće ponoviti situacija iz 2014. godine, kada je došlo do izlivanja kanala.

Saša Mirić, portparol JU “Vode Srpske”

“Radi se o urbanoj regulaciji koja treba na neki način da izmjeni fizionomiju jednog dijela bijeljine, da kanal bude prvenstveno u službi postizanja zadovoljavajućih proticajnih profila kroz grad”

U okviru ovog projekta vrši se regulacija korita u dužini od 2,6 kilometara, a obala se oblaže kamenom.

“Uporedo sa ovim projektom započeli su i projekti uređenja kompletne kanalske mreže u semberiji, tako da po završetku svih tih radova ožemo sa visokom pouzdanošću da kažemo da će semberija biti zaštićena od poplava”

Građani su uređenje kanala dočekali s odobravanjem, iznimno su zadovoljni i ističu kako je ovakav projekat odličan za Bijeljinu za razne aktivnosti poput šetnje, uživanja uz vodu i drugo.

Uporedo sa uređenjem samog korita kanala Dašnica, uređuje se i okolina, pa će duž kanala biti izgrađeno 25 galerija za odmor i pješačko biciklistička staza. Komunalna policija pokrenula je inicijativu za postavljanje nadzornih kamera, ali je to za sada ostalo na ideji, pa će do daljnjeg pojačati kontrole.

Izvor: Ivana Trbić/BHRT