Dijalog između Beograda i Prištine je ključan za napredak čitavog Zapadnog Balkana, izjavio je danas evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) u Beogradu.

“Dijalog i rezultat dijaloga između Beograda i Prištine je ključni element za dalji napredak cijelog regiona ka Evropskoj uniji i neophodno je postizanje trajnog rješenja po tom pitanju, a kako bi se postigao napredak u regionu”, naveo je Hahn na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Kako je naveo, prošla 2018. godina je bila godina važnih prekretnica, a 2019. godine je takođe bilo napretka, iako je moglo da se uradi bolje.

Kao primer dobre saradnje u regionu pomenuo je i potpisivanje regionalnog roming sporazuma, koji je važna prekretnica u izgradnji dobrosusjedskih odnosa.

Hahn je rekao i da će vjerovatno napustiti sadašnji položaj, ali će ostati posvećen regionu.

Evropski komesar je podsjetio da Srbija sada ima otvorenih 17 od ukupno 35 poglavlja, kao i dva poglavlja koja su privremeno zatvorena.

On je podsjetio i da su demokratija, vladavina prava i osnovna prava ključne oblasti, te dodao i da je neophodan nastavak rada na medijskoj strategiji.

Hahn je kazao i da je Parlament mjesto za političku debatu, ukazavši na važnost međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije.

Govoreći o regionu, istakao je da je napravljen značajan napredak sa Sjevernom Makedonijom i izrazio uvjerenje da će zemlje članice dati zeleno svjetlo u oktobru i Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za početak pristupnih pregovora.

Upitan kako komentariše ostavku premijera Kosova Ramusha Haradinaja, Hahn je kazao da se nada će doći do izbora na Kosovu u septembru kako je i najavljeno te dodao da je za nastavak dijaloga neophodna politički razjašnjena situacija.

“Srbija ostaje iskreno posvećena našem evropskom putu. Mi razumemo kakav je trenutak u EU i izazove sa kojima se EU sreće, ali razumemo takođe i šta je ono što mi moramo da radimo da napredujemo na tom evropskom putu”, navela je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Prema njenim riječima, nije naše kada ćemo postati članica Evropske unije, ali je do nas kada ćemo i kako brzo postati evropska Srbija, u smislu usluga koje pružamo našim građanima i u smislu vladavine prava.

Brnabić je izrazila žaljenje što je “prvi put nakon nekoliko godina regionalna saradnja na silaznoj putanji”, a kao uzrok tome je navela takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije.

“Srbija ostaje duboko posvećena regionalnoj saradnji, ne postoji stabilna, jaka, ekonomski napredna Srbija bez jakog, ekonomski stabilnog regiona”, dodala je.

Ona je navela da su regionalna stabilnost i regionalna saradnja od najvećeg interesa Srbije.

Hahn je sinoć doputovao u Beograd i razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem o situaciji na Zapadnom Balkanu, kao i o budućim koracima Srbije ka evropskom putu.

Evropski komesar će prisustvovati i ceremoniji dodjele nagrada na Sportskim igrama mladih, gdje će naglasiti posvećenost Evropske unije mladima u Srbiji i regionalnom pomirenju.