Temperature zraka u Evropi počele su da padaju, ali je toplotni talas praćen olujama s gradom i grmljavinom danas izazvao probleme na britanskim aerodromima i doveo do prekida biciklističke trke “Tur de Frans”.

Putnici na dva najveća britanska aerodroma – “Hitrou” i “Getvik”, suočili su se s dodatnim odlaganjima letova, zbog tehničkog problema.

Danas je, drugi dan zaredom, bilo poremećaja u saobraćaju u brojnim evropskim gradovima. Širom Zapadne Evrope zabilježene su temperature iznad 40 stepeni.

U Francuskoj su nepodnošljivu vrućinu danas zamijenile oluje. Oluja s gradom koja je zahvatila rutu trke “Tur de Frans” u Alpima bila je toliko iznenadna i jaka da su organizatori prekinuli takmičenje. Tronedjeljna trka gotovo se nikada ne prekida zbog vremenskih prilika.

S odlaganjima polazaka zbog vrućine suočili su se i putnici britanske željeznice, kao i oni koji koriste željezničku liniju “Jurostar” (Eurostar) – do i iz Pariza.

U glavnom gradu Francuske juče je zabilježen najtopliji dan otkad se rade mjerenja, s temperaturom od 42,6 stepeni.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je u Botaničkoj bašti Univerziteta Kembridž juče bilo 38,7 stepeni. Ako se potvrdi kao tačna, ta temperatura bit će najviša ikada zabilježena u toj zemlji. Dosadašnji rekord bio je 38,5 stepeni, izmjeren u avgustu 2003. godine.