Zasjedao je Glavni odbor Stranke demokratske akcije, koji je pozvao predstavnike SNSD-a da prestanu sa opstrukcijom rada Parlamenta BiH. Inače, na sjednici su se članovi Glavnog odbora izjasnili i o promjenama Statuta stranke, koje se prije svega odnose na izmjene u strukturi lokalnih organizacija.

Prije nego je usvojio 11 zaključaka koji se odnose na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, čelnik SDA Bakir Izetbegović komentarišući izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, rekao je da ne treba čekati 14. septembar koji je Čović naveo kao novi rok za uspostavu vlasti u BiH.

Sjednicu je pratila reporterka Amela Pokvić.

Glavni Odbor danas je, između ostalih, usvojio i sljedeće zaključke:

1. Poziva se SNSD da prestane sa opstrukcijama Parlamentarne skupštine BiH i napominje da neusvajanje dokumenata Vijeća ministara predstavlja zastoj;

2. Od Zorana Tegeltije, mandatara SNSD-a za predsjedavajućeg Vineća ministara BiH, SDA traži da što prije predstavi plan rada tog tijela Predsjedništvu BiH;

3. Glavni Odbor SDA od HDZ-a BiH traži da predloži kandidata za predsjednika Federacije BiH;

4. SDA podržava demarkaciju granice sa Srbijom;

5. Zaključeno je da je stav Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o zaključku Predsjedništva BiH o ponovnom pokretanju spora oko Pelješkog mosta neutemeljen i štetan po interese građana BiH.