Кantonalni odbor HDZ-a BiH Livno usvojio je inicijativu o obilježavanju 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”. Centralni skup trebalo bi da bude održan u Drvaru 13. septembra uz sve vojne počasti te uz prisustvo visokih zvaničnika. Iz Republike Srpske stižu oštre reakcije.

Šta ova inicijativa predstavlja za građane Drvara, objašnjavaju oni sami:

“Kada im god zatreba da smaknu fokus sa formiranja Vijweća ministara, Vlade Federacije, uvijek se pojavljuju proslave i nacionalizam.

“Mislim, da se pitao obični narod, do ovoga nikada ne bi došlo”.

“Gledam kao okupaciju Drvara. ništa drugo. Drvar neko oslobodio od Drvarčana. To je glupost!”, smatraju oni.

Iz HDZ-a Livno kažu da se radi o vojnoj pobjedi i oslobodilačkim akcijama koje su donijele mir i završetak rata na području Bosne i Hercegovine, što treba dostojanstveno obilježiti.

“Moja inicijativa otišla je prema Hrvatskom narodnom saboru. Hrvatski narodni sabor ima svoje Glavno vijeće, u sklopu toga djeluje i Odjel za branitelje HVO-a i domovinskog rata i mi smo tu ulogu prepustili našem političkom vrhu. Ovdje se ne radi samo o HDZ-u. Očekujem da u tome sudjeluje i ministarstvo odbrane sa jednom vojnom postrojbom, sa jednom počasti koja se odaje”, kaže Ile Krezo iz HDZ-a BiH.

Bivši načelnik Drvara Goran poručuje da će spriječiti proslavu po svaku cijenu, te da su dobili punu podršku iz Republike Srpske i Srbije. Ukoliko dođe do najavljene proslave, kaže, doći će i do incidenata.

“Ja sam pokušao na Skupštini Kantona ukazati na činjenicu kakvo je stanje, da mi možemo samo sresti kola hitne pomoći poslije osam i da nema žive duše. I sad da mi na sve to slavimo neku pobjedu. Mislim da ni onima koji su to donijeli nije na čast tako nešto. I lokalno hrvatsko stanovništvo, koje je doselilo ovdje iz srednje Bosne, osjeća uznemirenost zbog toga jer ipak oni trebaju nastaviti živjeti sa Srbima kojih je 97 posto ovdje u Drvaru” , kaže poslanik u Skupštini Kantona 10 Goran Broćeta.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila kažu kako su zbunjeni odlukom kantonalnog HDZ-a, te da treba preduzeti sve političke mjere kako ne bi došlo do centralne proslave 13. septembra u Drvaru.

“Postavlja se jednostavno pitanje: ko i od čega je oslobađao te krajeve, gledajući sa etničkog i tradicionalnog prostora…”, kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić poručio je da se u opštinama Bosansko Grahovo, Drvar i Glamoč desio nasilan progon srpskog stanovnitva što je, prema svim međunarodnim konvencijama i pravu, krivično djelo ratnog zločina etničkog čišćenja.