U sjedištu Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine potpisan je ugovor o izgradnji poddionice na dionici koridora Vc Poprikuše-Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak-Vraca, ukupne vrijednosti od oko 60 milijuna eura.

Sredstva su osigurana preko Europske investicijske banke te bespovratnim sredstvima Investicijskog fonda Zapadnog Balkana (WBIF).

Ovom dionicom zaokruženo je više stvari, navodi direktor Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić: pripremljena je još jedna funkcionalna dionica koja će vratiti uloženi novac te su Autoceste u radu maksimalno angažirale domaće snage.

Evo danas smo otprilike zaokruži jedan ciklus koji smo sami sebi zadali, a to je da dodijelimo ugovore i krenemo s izgradnjom dionica koje čine funkcionalne cjeline koje bi nakon isteka roka od 30 mjeseci povećale prihode Autocesta

Ugovor za poddionicu Ponirak – Vraca
Foto: Igor Božović/BHRT

Potpisana dionica duga je 2.8 kilometara, s dominantnim tunelom u duljini gotovo čitave dionice. Rok za izgradnju je 30 mjeseci, a direktor Euroasfalta Munir Ramić navodi kako nema nikakvog razloga za eventualno kašnjenje.

U registru Euroasfalta ovo je tunel broj 15 od 2013. godine kada smo ušli u oblast tunelogradnje. Do danas smo uradili 12,6km tunela u Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Trenutno radimo šest tunela i ovo će biti sedmi aktivni projekt.

Kako ističu sudionici današnjeg potpisivanja, teško je realizirati ovakve projekte kada domaća vlast ne funkcionira. No angažirani su svi kapaciteti kako bi se zaokružio barem ugovorni dio na širem prostoru budućega koridora Vc, ističe ministar prometa i Veza Federacije BiH Denis Lasić.

U ovoj godini potpisani su ugovori na dionicama Vranduk-Ponirak u duljini 5,3 i Počitelj-Zvorivić duljine 11,7km. Traže se određene financijske injekcije za ovu najsloženiju dionicu Ovčari-Mostar Jug i tada bismo imali glavninu na koridoru Vc riješenu i udarili bismo s izgradnjom u punom smislu te riječi.

Dodajmo kako je Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH počelo s uvođenjem ISO standarda 37001 o sprečavanju koorupcije, čime će najesen postati značajno konkurentnija u projektima međunarodnog financiranja domaćih projekata. Za BH radio jedan, Igor Božović.