Sjedinjene Američke Države (SAD) danas bi se trebale zvanično povući iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), otvarajući put za novu utrku u naoružanju s Rusijom.

Sporazum, koji su zaključili tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski Čelnik Mihail Gorbačov u 1986. godini – limitira hladnoratovskiim silama projektile srednjeg dometa, i konvencionalne i nuklearne.

Administracija Američkog predsjednika Donalda Trump u ovoj je godini objavila namjeru da se povuče iz sporazuma, optužujući Moskvu da je u više navrata kršila njegove odredbe – što Rusija negira.

“Mislim da nam je INF sporazum služio dobro, ali on može funkcionirati samo kada ga obje strane poštuju”, izjavio je nedavno novi američki ministar odbrane Mark Esper.

Washington je zvanično započeo proceduru napuštanja sporazuma 1. februara pokrećući šestomjesečni proces.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 3. jula prijedlog zakona o prekidu ruskog učešća u sporazumu.

Ukoliko se nešto ne promjeni u danima koji dolaze, obostrano povlačenje će dovesti do okončanja sporazuma, koji je eliminirao niz raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Moskva insistira da njen novi tip rakete ima maksimalni domet do 480 kilometara unutar parametara INF-a.

“Rusija snosi isključivu odgovornost za propast ovog sporazuzma”, navodi se u saopštenju Alijanse o Sporazumu o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF).

U tekstu se dodaje da će NATO “odgovoriti na odmjeren i odgovoran način na značjane rizike koje predstavlja ruski projektil 9M729“.