U glavnom gradu Kazahstana Nursultanu, nekadašnjoj Astani, završeni su razgovori održani u okviru 13. runde sirijskih mirovnih pregovora koji se vode pod garancijom Turske, Rusije i Irana. Strane su odlučile poduzeti konkretne mjere zaštite civilnog stanovništva i sigurnosti vojnog osoblja smještenog unutar i izvan zone deeskalacije sukoba Idlib.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kazahstana Roman Vasilenko pročitao je konačnu izjavu nakon sastanka kojemu su prisustvovali predstavnici Turske, Rusije, Irana, režima i sirijske opozicije.

Strane su u izjavi istakle svoju opredijeljenost za poštivanje teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i suvereniteta Sirije, kao i odlučnost za borbu protiv ISIS-a, Fronta Nusra i pripadnika drugih terorističkih orgnizacija na listi Vijeća sigurnosti UN-a.

Naglašeno je kako one strane koje negiraju okupaciji Golanske visoravni, trebaju postuvati sve međunarodne odluke, uključujući i u rezoluciju 497 Vijeća sigurnosti UN-a.
U izjavi se također, govorio i o situaciji na sjeveroistoku Siriji, a naglašeno je kako se sigurnosti i stabilnost u toj regiji mogu postići samo poštivanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

Naglašeno je također, kako će biti pokazan zajednički stav kada je riječ o separatističkim aktivnostima koje imaju za cijl narušiti sigurnosti susjednih zemalja. Istaknuto je kako vojno rješenje u Sirije nije moguće, te kako strane ostaju posvećene procesu tranzicije pod vodstvom UN-a.

“Zemlje garantori su detaljno razgovarale i o situaciji u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu. Naglašeno je kako je potrebno da se na terenu uspostavi mir, na način postivanja svih sporazuma, prvenstveno sporazum od 17. septembra 2018.”, navodi se u izjavi.

Iskazana je i žalost zbog stradnja civila.

“U okviru postojećih sporazuma i međunarodnog prava odlučeno je poduzeti konkretne mjere zaštite civilnog stanovništva i osigurati sigurnost vojnog osoblja smještenog unutar i izvan zone deeskalacije sukoba Idlib”, istakle su strane.

Podsjetili su kako su predstavnici zemalja garantora Turske, Rusije i Irana održali detaljne sastanke s specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju Geirom O. Pedersenom.

Od sinoć je u zoni deeskalacije sukoba Idlib proglašeno uslovno primirje.

Predstavnici zemalja garantora izrazili su zadovoljstvo zbog privođenja kraju aktivnosti oko formiranja Ustavnog komiteta i ostalih procedura, te su iskazali spremnost da se što prije održi sastanak komiteta.