NATO ne želi da krene u novu trku u naoružanju po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije, ali će osigurati da odvraćanje od te trke ostane vjerodostojno, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Ne želimo novu trku u naoružanju, ali ćemo osigurati da naše odvraćanje bude vjerodostojno” po pitanju razmeštanja novog ruskog raketnog sistema sposobnog da nosi nuklearne bojeve glave i pogodi evropske gradove za nekoliko minuta”, rekao je Stoltenberg.

Rusija i SAD danas su okončale INF sporazum, optužujući se međusobno za taj neuspjeh.

Stoltenberg je ocijenio da je Rusija odgovorna za prekid sporazuma i dodao da će NATO na “odmjeren i odgovoran” način odgovoriti “na prijetnju” Rusije.

Prema njegovim riječima, Alijansa i dalje želi konstruktivne odnose sa Rusijom, kad aktivnosti te zemlje to budu dozvolile.

Iako je Evropa izrazila zabrinutost zbog opasnosti od nove trke naoružanja, NATO se ranije stavio na američku stranu, pominjući ruske rakete “9M729 koje”, prema Zapadu, predstavljaju kršenje INF-a.

Prije zvaničnog okončavanja sporazuma, Moskva je obnovila svoju ponudu SAD-u i njenim saveznicima u NATO-u da primene moratorijum na razmještanje nuklearnog oružja zabranjenog sporazumom, ističući da ne vjeruje da će se Vašington toga pridržavati.

[alert type=”e.g. block, error, success, info” title=””]Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. godine predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza Ronald Regan i Mihail Gorbačov, a zabranjuje čitavu klasu oružja – krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.[/alert]