Odnosi zemalja regiona sve su gori. Prema mišljenju upućenih, situacija je možda i najgora od raspada bivše Jugoslavije. Za najveće krivce za ovakvu situaciju smatraju političare, odnosno njihove izjave kojima dodatno dižu strasti u međudržavnim odnosima.

Preduslov za stabilnost na Balkanu, konkretno među zemljama regiona BiH, Hrvatskom i Srbijom, kako se godinama upozorava, jeste smirivanje tenzija, a ne zapaljive izjave. Da one preovladaju, potvrđuju i analitičari, što za posljedicu ima da su odnosi gori nego ikada.

SREĆKO LATAL, politički analitičar

Mislim da ako se ovakav trend nastavi niti u BiH niti u ostatku regiona ne može se očekivati stabilizacija, upravo suprotno. ovim trendovima idemo u pravcu nove destabilizacije, pa potencijalno i novih sukoba.

ZLATKO HURTIĆ, ekonomski analitičar

U jednom segmentu možda bi moglo doći do problema jer čujemo pozive političkih partija ili struktura da se određene robe u određene zemlje konkretno u ovom slučaju Hrvatske bojkotuje.

Privrednici kažu da bi se sve moglo odraziti i na ekonomiju. Upozoravaju, prioritet je rješavanje otvorenih međudržavnih pitanja, kako kod potrošača ne bi došlo do averzije prema proizvodima iz druge zemlje.

dr. BRUNO BOJIĆ, Centar za privredni inžinjering BiH

Hrvatska pomaže BiH u približavanju ka evropskim integracijama, a sa druge strane imamo neriješena pitanja. S druge strane sa Srbijom nemamo granično pitanje riješeno, nemamo stvari oko kontrola izvoz roba iz BiH je rigorozniji nego što tražimo mi.

Analitičari iz regiona smatraju da postoji stepen u kome je politika kriva za ovakvo stanje. Ipak, upiru prst jedni u druge zbog miješanja u odnose u našoj zemlji.

BOŽIDAR SPASIĆ, politički analitičar iz Beograda

Hrvatska stalno u ofanzivi prema BiH. To ne množemo sporiti svi pokušaji bosanskih vlasti u Sarajevu da usklade taj odnos Federacije i Hercegovine ne uspjeva upravo zbog mješanja Zg u te odnose.

DAVOR GJENERO, politički analitičar iz Zagreba

Kada je riječ o nestabilnostima na Balkanu one proizilaze prije svega iz karaktera režima u Bg i sve otvorenije političke volje BG da se svima ostalima osim Hrvatskoj nametne.

Jedna od poruka analitičara je i da na političkoj sceni imamo previše političara, a premalo državnika. Podsjećaju i na najveću posljedicu njihovog takvog djelovanja: sve više stanovništva napušta sve tri države.