Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Glini, gdje je otkrila spomenik Franji Tuđmanu, da je Hrvatska radi mira i budućnosti puno toga oprostila, ali da ratne zločine mora istražiti i procesuirati.

“Radi mira i budućnosti oprostili smo puno toga, ali ratne zločine moramo istražiti i procesuirati, to je dug hrvatske države žrtvama”, rekla je Grabar Kitarević u Gini, gdje je sudjelovala na svečanoj sjednici Gradskog vijeća prigodom obilježavanja Dana Grada, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Hrvatska predsjednica je rekla da “trajni putokaz treba biti prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman”. Kako je budućnost, prije svega, u rukama mladih, založila se za konzistentnu razvojnu politiku i uravnoteženo poticanje investicija kako bi se zaustavilo iseljavanje i poticao povratak iseljenih.

Grabar Kitarović je rekla da Glina ima važno mjesto u vojnoj i kulturnoj povijesti Hrvatske, ali da je najvažniju ulogu imala u Domovinskom ratu. Na mjestu bivšeg logora koji se nalazio u sklopu Kaznionice, hrvatska predsjednica je otvorila “Spomen sobu – logor Glina”, te poručila da je “današnji dan ispunjen zahvalnošću i ponosom zbog pobjede, ali da se pritom dostojanstveno sjećamo i žrtava”.

“Jedan od najvećih srpskih koncentracijskih logora bio je u Glini, s oko dvije tisuće zatočenika, strašno je i zamisliti što su sve preživjeli, udarce, uvrede, poniženja i biti suočen sa smrću, a ovdje počinjeni zločini imali su sva obilježja zločina protiv čovječnosti, protiv ratnih zarobljenika i civila i protiv humanitarnog prava”, rekla je Grabar Kitarović.

Pozvala je nadležne da ustrajno istražuju odgovornost onih koji su zapovjedili osnivanje logora, njima upravljali te činili pojedinačne ili masovne zločine.

Grabar-Kitarović je posjet Glini završila posjetom naselju Gornji Viduševac, mjestu predaje 21. korpusa neprijateljske vojske hrvatskim braniteljima u akciji “Oluja”. Tamo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u izjavi za medije poručio da je pobjeda ostvarena zahvaljujući jedinstvu hrvatskog naroda u Hrvatskoj i inozemstvu.

“Naša je povijest briljantno jasna, svjedoci smo toga vremena, mi smo je pisali i kreirali i potpuno je jasna uloga hrvatske vojske i prema Bosni i Hercegovini, koji je snaga hrvatske vojske nekoliko puta spašavala, te je potpuno nepotrebno otvarati neka pitanja”, rekao je Medved, odgovarajući na pitanje o prijeporima koji se ovih dana mogu čuti iz Sarajeva.

Ti se prijepori, naveo je Medved, odnose i na ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te je iskazao nezadovoljstvo što je i u Hrvatskoj u proteklih dvadesetak godina, kako je rekao, bilo pokušaja minoriziranja uloge predsjednika Tuđmana i raznih pokušaja iskrivljavanja povijesti.