Američka ambasada u našoj zemlji pozdravila je dogovor lidera tri najveće bh. političke stranke da formiraju vlast na državnom nivou, ističući da je na taj način potvrđen postojeći konsenzus o važnosti napretka Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu.

“Namjeravamo raditi s političkim strankama i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje da li postoji jasan konsenzus o pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana Bosne i Hercegovine (ANP) NATO savezu”, piše u saopćenju Ambasade.

Iz Ambasade Sjedinjenih Država poručili su da će biti snažan partner potpuno funkcionalnim vlastima koje su opredijeljene da rade na reformi odbrane, unapređenju socio-ekonomskih reformi i jačanju vladavine prava.

Sjedinjene Države, kako se navodi, ostaju posvećene miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i prosperitetnoj budućnosti građana Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Draga Čović postigli su prije dva dana u Sarajevu dogovor u vezi sa formiranjem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.