Norveška policija saopštila je danas da oružani napad u džamiji u predgrađu Osla smatra “pokušajem terorizma”.

Policija je navela da prvi nalazi istrage ukazuju da napadač ima ekstremno desničarske poglede, da je ksenofob i da je želio da sije teror.

Taj Norvežanin od oko 20 godina otvorio je juče vatru u džamiji u Berumu, predgrađu Osla, i lakše ranio jednu osobu prije nego što ga je jedan vjernik savladao, a policija uhapsila.

Nekoliko časova poslije napada je u jednoj kući u blizini džamije nađena mrtva mlada rođaka napadača, dodala je policija, navodeći da sumnja na ubistvo.

Predstavnik džamije izjavio je lokalnim medijima da je napadač u crnom, s kacigom i pancir prslukom ušao u zgradu gdje su bila samo tri vjernika.

Napadač, čije ime nije saopšteno, nosio je nekoliko komada oružja.

Na društvenim mrežama je prije napada pomenuo “rat rasa” i odao priznanje Bretonu Tarantu koji je u martu u pucnjavi u dvije džamije na Novom Zelandu ubio više od 50 ljudi. Autentičnost te poruke se još ispituje.

U Norveškoj je ekstremni desničar Anders Brejvik u julu 2011. ubio osam osoba u bombaškom napadu na zgradu vlade u Oslu i 69 u potonjem oružanom napadu na ljetni kamp podmlatka Laburističke stranke na ostrvu Utoja.

Norveška policija saopštila je ranije da će biti pojačana bezbjednost povodom muslimanskog praznika Kurban-bajrama koji je počeo danas.