Ne stišavaju se reakcije nakon što su predsjednici tri najveće političke stranke postigli dogovor o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, odnosno nakon što su potvrdili postojeći konsenzus o važnosti napretka Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO-u.

NATO put BiH, od najperspektivnije priče u regionu prije 10-ak godina, postao je kočnica svih političkih procesa u BiH, a naročito integrativnih.

Vratimo se u prošlost, u vrijeme kada su svi politički akteri u našoj zemlji težili ka evroatlanskom putu. To su pokazali i na sjednici Predstavničkog doma PS BiH 2005.godine kada su usvojili Zakon o odbrani za koji su glasali i poslanici SNSD-a Nikola Špirić, Milorad Živković i Dušanka Majkić.

14. decembra 2006. godine tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u sjedištu NATO-a potpisuje sporazum za pristupanje naše zemlje u program “Partnerstvo za mir”.

I prvi ministar odbrane BiH Nikola Radovanović, nakon reforme entitetskih vojski u jedinstvene Oružane snage BiH, snažno je podržavao NATO priču.

I 2008. godine napredovali smo ka NATO-u. Tadašnji predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić potpisao je niz strateških dokumenata za intenziviranje dijaloga BiH i NATO-а. U junu 2009. predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisuje i formalni zahtjev BiH za Akcioni plan članstva u NATO. Međutim, skoro deceniju kasnije, Republika Srpska, po uzoru na susjednu Srbiju, želi vojnu neutralnost, pa Narodna skupština 2017. godine usvaja i Rezoluciju.

Pogledajte detalje puta BiH ka NATO-u u videu:

O značaju bh puta ka članstvu u NATO govorio je za BHRT i vojnopolitički analitičar Nedžad Ahatović: