Reforme u obrazovanju potrebne su radi poboljšanja njegovog kvaliteta, uvođenja novih tehnologija, više praktične nastave te snažnijeg povezivanja sa tržištem rada. Ovo je istaknuto na okruglom stolu pod nazivom “Predstojeća reforma obrazovanja u Republici Srpskoj”, koji je održan u Banjaluci povodom Međunarodnog dana mladih.

Nezadovoljstvo sistemom obrazovanja jedno je od osnovnih koje mladi kandiduju kao problem i koji direktno utiče na životni problem, a to je nezaposlenost.

Čak 45% mladih od 2.000 anketiranih u Republici Srpskoj svojevremeno je prilikom izrade omladinske politike za period do 2020. godinu izjavilo da nije zadovoljno sistemom obrazovanja. Od predstojeće reforme obrazovanja očekuju ključne promjene.

Okrugli sto organizovalo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta zajedno sa omladinskim udruženjima, kako bi mladi direktno komunicirali sa predstavnicima Ministarstva za visoko obrazovanje koje radi na reformi.

Iako je odliv mladog stanovništva svakodnevan, u ovom ministarstvu nemaju podatak koliko je mladih napustilo Republiku Srpsku. Tvrde da brojnim mjerama pokušavaju zaustaviti negativni trend.