U preduzeću “Tola kompani” iz Zenice smatraju neprimjerenim pokušaje politizacije slučaja požara u bivšoj fabrici “Energoinvest-RAOP” u Istočnom Sarajevu, koji se desio u subotu, 10. avgusta, navodeći da je, prema nezvaničnim rezultatima istrage, riječ o nesrećnom slučaju.

“S obzirom na to da istraga još nije završena, zbog ozbiljnosti situacije, visine štete, održavanja dobrih poslovnih odnosa i drugih posljedica požara – mi ćemo sačekati zvanične rezultate istrage, a potom ćemo zajedno sa poslovnim partnerima da definišemo međusobna prava i obaveze”, navedeno je u saopštenju ovog preduzeća koje je u ugovornom odnosu sa firmom “Elektroinženjering” iz Banjaluke, vlasnikom imovine bivšeg “Energoinvesta” u Istočnom Sarajevu.

U zeničkom preduzeću na osnovu nezvaničnih rezultata istrage pretpostavljaju da je do požara došlo usljed nesrećnog slučaja, odnosno nepažnje jednog od radnika, koji su u okviru svojih redovnih zadataka bili u hali koju je zahvatila vatra.

Iz zeničkog preduzeća napominju da su u svakodnevnoj komunikaciji sa upravom “Elektroinženjeringa”, te da su preliminarno definisani uslovi pod kojim će sporazum o naknadi štete, međusobnim pravima i obavezama biti potpisan po okončanju istrage, odnosno relevantnih utvrđivanja činjeničnog stanja nadležnih institucija i procjena ovlaštenih lica u pogledu visine štete.

“Smatramo da ćemo sva međusobna pitanja, koja su proistekla iz tragičnog događaja, sa društvom `Elektroinžinjering` riješiti sporazumno, van suda i u duhu dobre poslovne saradnje koja će biti nastavljena”, ističe se u saopšenju zeničke firme.

Iz preduzeća “Tola kompani” pozivaju sve političke subjekte, a naročito medije, da se uzdrže od svake aktivnosti koja dodatno otežava položaj u ovom nesrećnom događaju.

Iz Preduzeća “Elektroinženjering” Banjaluka, vlasnika imovine bivšeg “Energoinvesta” u Istočnom Sarajevu, ranije je saopštilo da požar nije podmetnut, već da je riječ o nesrećnom slučaju za koji je odgovorno društvo “Tola Kompani” iz Zenice, koje je prihvatilo odgovornost i isplatiće svu nastalu štetu.

Iz Srpske demokratske stranke (SDS) ranije su izrazili sumnju da je požar u krugu bivše fabrike “Energoinvest” u Istočnom Sarajevu podmetnut da bi se, kako tvrde, prikrili tragovi “ogromnog kriminala”.