Posljednji popis poljoprivrede u Bosni i Hercegovini rađen je prije skoro šest decenija, dok su nakon toga vršene samo adaptacije podataka. Sve tri statističke institucije posljednjih godina rade na pripremi novog popisa, no još je pitanje da li će se naša zemlja pridružiti u ciklus popisa u Evropi 2019. – 2020. godine, ili će i ovaj proces usporiti nesuglasice u vezi sa pitanjem nadležnosti.

Još od 1960. godine kada je urađen posljednji poljoprivredni popis, objedinjenih statističkih podataka o broju i strukturi domaćinstava, obradivom zemljištu, vrsti stoke, raspoloživoj mehanizaciji i radnoj snazi u Bosni i Hercegovini nema. Iz Direkcije za evropske integracije BiH, očitovali su se slijedom preporuka Evropske komisije.

Agencija za statistiku BiH sačinila je informaciju oko koje se usaglašavaju statističke institucije i koja će biti dostavljena Vijeću ministara. Prvo je potrebno, kažu, provjeriti broj domaćinstava na terenu a početkom iduće godine planirano je da se uradi i zakonski okvir kojim će se regulisati popis.

Sa druge strane, ekonomski stručnjaci upozoravaju da je stanje u poljoprivredi sve gore, jer je njeno učešće u društvenom bruto proizvodu palo ispod 6 posto.