Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastaju se u južnoj Francuskoj kako bi raspravljali o velikim svjetskim krizama, među kojim su Ukrajina, Iran i Sirija, u pokušaju da se poboljšaju odnosi Moskve s Evropskom unijom.

Macron je pozvao Putina danas poslijepodne u svoju ljetnu rezidenciju na Francuskoj rivijeri, radi sastanka za kojim će uslijediti večera, samo nekoliko dana uoči otvaranja sastanka Grupe sedam ekonomskih sila u francuskom gradu Biarritzu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i ostalim čelnicima.

Francuska drži predsjedanje nad G-7, koja također uključuje Britaniju, Kanadu, Njemačku, Italiju i Japan. Rusija je isključena iz grupe nakon što je anektirala Krim u 2014.

Macron namjerava podijeliti rezultate sastanka s Putinom s ostalim svjetskim čelnicima u Biarritzu od 24 do 26. augusta.

Vodeći diplomatski zvaničnik francuskog predsjedništva izjavio je pod uobičajenim uslovom da ostane anoniman kako sastanak ima za cilj pronaći “zajedničko tlo” koje bi omogućilo svjetskim silama da se “okupe oko suštine”.