Američki sud izrekao je kaznu od 572 miliona dolara farmaceutskoj kompaniji “Johnson & Johnson” zbog njenog udjela u podsticanju krize zavisnosti od opioida u državi Oklahomi. Odmah poslije objavljivanja presude kompanija je saopštila da će se žaliti, prenosi BBC.

To je prvi slučaj koji je stigao do suda, od hiljada tužbi protiv prozvođača i distributera opioida, prepisivanih za umanjenje bola kod pacijenata.

Opioidi su navedeni u gotovo 400.000 smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD od 1999. do 2017. godine, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Od 2000. godine oko 6.000 ljudi u Oklahomi umrlo je od predoziranja opioidima, prema advokatima te američke države.

Ranije ove godine država Oklahoma postigla je dogovor sa proizvođačem Oxikontina, kompanijom “Purdue Pharma” za 270 miliona dolara i kompanijom “Teva Pharmaceutical” za 85 miliona dolara tako da je firma “Johnson & Johnson” ostala jedina optužena u tom slučaju.

Za vrijeme sedmonedjeljnog suđenja advokati države Oklahoma su iznosili argument da je firma “Johnson & Johnson” sprovodila višegodišnju marketinšku kampanju gdje je umanjivan rizik od sticanja zavisnosti od tih lijekova za ublažavanje bola i promovisane njihove dobre strane.

Advokati su naveli i da su ljekari prepisivali suviše tih lijekova, što je dovelo do porasta smrtnih slučajeva od predoziranja u Oklahomi, navodi BBC.

Kompanija “Johnson & Johnson” je negirala da je radila bila šta nezakonito, navodeći da su njene marketinške tvrdnje zasnovane na naučnoj osnovi i da su njeni lijekovi protiv bola Duragesic i Nucynta, predstavljali samo mali dio opioida prepisanih u Oklahomi.

Sudija okružnog suda u Normanu procijenio je da je kompanija svojim djelovanjem ugrozila zdravlje i bezbjednost hiljada građana Oklahome, za koje kriza sa opioidima predstavlja neposrednu opasnost i prijetnju.

Novac od kazne će biti upotrijbljen za liječenje zavisnika od opioida, rekao je on.