Šefovi diplomatije zemalja članica Evropske unije, te Zapadnog Balkana, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegvoine, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore, na neformalnom sastanku u Helsinkiju razmatraju situaciju u regionu.

Na neformalnom sastanku u Helsinkiju šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije sa ministrima vanjskih poslova zemalja zapadnobalkanske šestorke, razgovaraju o problemima i izazovima u regiji.

Tema je mnogo, nekoliko gorućih – Zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, ali i neformiranja vlasti u BiH deset mjeseci nakon izbora.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozvao je prištinske vlasti da ukinu tarife na robu iz Srbije i BiH.

Odalazeća šefica evropske diplomatije Federica Mogherini prvi put je, pored ministara zemalja kandidata za članstvo u EU, zvanično pozvala i predstavnika Prištine.

U Evropskoj komisiji ovaj njen potez objašnjavaju kao “neophodnost i korist” učešća “svih sa Zapadnog Balkana” u, kako navode,važnoj diskusiji o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da učešće Prištine u Helsinkiju neće u formalnom smislu narušiti principijelni stav Srbije premapresedanu Federice Mogherini, jer će biti primijenjen Gimnih format.

U međuvremenu, francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je od francuskih ambasadora u svijetu da se ponovo geografski uključe u događanja na Zapadnom Balkanu.