Jutros je u Kantonu Sarajevo počeo generalni štrajk koji organizuje Sindikat radnika u zdravstvu u KS. 

Štrajk će, kažu, trajati do postizanja dogovora s Kantonalnom vladom.

Za vrijeme trajanja štrajka zaposlenih u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, pacijentima će biti pružana hitna medicinska usluga i sve one vrste pregleda i pretraga koje ne mogu biti odloženi a, kako kažu, “hladni” slučajevi će biti zamoljeni da sačekaju neko bolje vrijeme za pružanje zdravstvene usluge.

Većina pacijenata izražava podršku štrajku zdravstvenih radnika, dok neki od njih ipak negoduju što im ne može biti pružena zdravstvena usluga koja se odnosi na redovne kontrole internističke prirode.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo Edo Selimić rekao je da je štrajk njihov pokušaj da ostvare svoja prava i potpišu granski kolektivni ugovor. Kada se radi o pacijentima, njima se u ovom trenutku pružaju hitne zdravstvene usluge, uz prošireni obim, poput imunizacije ili fizikalne terapije, naglasio je on.

Sindikat traži potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, koji je istekao 7. novembra prošle godine.

Iz Sindikata tvrde da je zdravstvo u teškoj situaciji, te da je veliki problem deficit kadrova. Iz Vlade kantona kažu da je Sindikat odbio stari ugovor, koji je bio ponuđen.

“Vlada nam nije ponudila apsolutno ništa” , rekao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Edo Selimić, dodajući da je bivši direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Samir Turković ponudio radnicima povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, što predstavlja godišnje usklađivanje troškova života sa najnižom neto plaćom.

“Ova nova šestorka nam nije ponudila ni to”, rekao je Selimić.

“Mislim da je važno istaći da smo mi sredstva koja oni sada traže usmjerili u poboljšanje zdravstvene zaštite, u programe liječenja teško oboljele djece, invalida, liječenje u inostranstvu. Mi ove godine zapošljavamo 336 novih radnika i 130 za sljedeću godinu”, izjavila je tim povodom ministrica zdravstva KS Amela Softić.