Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” najavila je novo prosvjedno okupljanje građana za srijedu, 4. rujna, u 18 sati na lokalitetu Uborak kod Mostara.

Aktivisti žele skrenuti pozornost da do sada nije ništa urađeno po pitanju sanacije starog odlagališta, pravilnog rada postojećeg niti se počela tražiti druga lokacija za izmještanje regionalnog deponija komunalnog otpada, priopćeno je iz inicijativa “Jer nas se tiče”.

S obzirom da okolišna dozvola za postojeću lokaciju ističe polovinom rujna, postavlja se pitanje da li će se nadležne institucije i osobe pridržavati potpisanog dogovora, zakonskih propisa i javnih obećanja, navodi se u priopćenju.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku traju duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja u lipnju su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina tu deponirano te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Nakon dogovor s gradonačelnikom Mostara odlagalište je deblokirano i nastavljeno je odlaganje otpada. Prema potpisanom sporazumu, trebao je biti formiran poseban stručni tim koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju.