U fokusu djelovanja Matthewa Palmera, barem u prvom dijelu njegovih aktivnosti, svakako će biti Kosovo i Srbija, dakle, pokretanje nečega što je potpuno zastalo. Zna se da će se od Kosova tražiti ukidanje tarifa nametnutih Srbiji i Bosni i Hercegovini”, rekao je u razgovoru za BHRT kolega sa Al Jazeera-e Balkans Ivica Puljić.

Prema njegovim riječima, od Srbije će se zahtijevati da odustane od svojih nastojanja da neke zemlje prekinu odnose s Kosovom i na taj način ponište priznavanje Kosova kao nezavisne države.

“To su dva uvjeta koja će morati ispuniti Beograd i Priština, ukoliko dalje žele sarađivati s Vašingtonom”, smatra Puljić.

On je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci bilo govora o tome da se dogovara razmjena teritorija između Prištine i Beograda i da je na to pristao i John Bolton, vodeći savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost. Radi se o čovjeku koji je pragmatičar, koji podržava Srbiju već tridesetak godina, protiv je kosovske neovisnosti, i on nema ništa protiv toga da dođe do razmjene teritorije za što, opet, drugi smatraju da bi bilo pogubno po Balkan, osobito po Bosnu i Hercegovinu.

“Dakle, Bosna i Hercegovina. Matthew Palmer, koji je odličan diplomata, iskusan čovjek, zna šta radi, on će tražiti prije svega od čelnika stranaka i članova Predsjedništva BiH da prekinu sav taj negativni dijalog, ukoliko se to može nazvati dijelogom. Njegove najoštrije poruke već su upućene  Miloradu Dodiku. Amerikanci se uključuju u BiH najviše zbog straha od širenja ruskog uticaja. Tu je ključna karika upravo Dodik”, mišljenja je Ivica Puljić, koji dodaje: “Može se očekivati jedan oštriji američki stav prema svim čelnicima, osobito prema onima koji, na neki način, razbijaju rad savezne bosanskohercegovačke vlade”.

S druge strane Palmer će se posvetiti i korupciji u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, rekao je Puljić, koji zaključuje da će uspjeh njegove misije najviše ovisiti upravo o Vašingtonu i njegovoj spremnosti  na oštrije stavove, “možda na uklanjanje nekih ljudi, koliko god to zvučalo nediplomatski”, ali i o raspoloženju samih političara na Balkanu.