U Tuzli se održava Osnivačka skupština nove partije pod zvaničnim nazivom Socijaldemokrati BiH.

Nova stranka nastala je nakon žestokih neslaganja unutar Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) koji su rezultirali isključenjem pojedinih članova iz partije.

Na neki način, ovo je bio iznuđen potez dijela članova Kantonalnog odbora SDP BiH u Tuzli, nakon što su u julu ove godine, oglušujući se o odredbe Glavnog odbora Socijaldemokratske partije, ušli u koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) i formirali vlast u Tuzlanskom kantonu (TK).

Ono što su mnogi kritičari zamjerili, pred najavljeno osnivanje ove političke stranke, jeste da će na taj način biti oslabljena socijaldemokratija u Bosni i Hercegovini. Budući predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić ne slaže se sa ovom procjenom i čak kaže da će stvari ići u suprotnom pravcu, odnosno ka objedinjavanju  socijaldemokratskih stranaka na političkoj pozornici BiH.

“Glavni cilj ovog političkog subjekta nije ulazak u vlast radi vlasti i ovo nije cijepanje ljevice. Ovo je prvi korak ka konačnom ujedinjenju ljevice. Znači, naš cilj je da budemo inicijatori nekog kongresa ujedinjenja, gdje će se objediniti sve zdrave lijevo politički orjentisane strane i da će to napraviti jednu snažnu ljevicu u BiH, a ne ovako kao što sad imamo – različitu, iscjepkanu, na kraju krajeva, povezanu različitim interesima”, rekao je Bijedić.