Amerikanci su danas obilježili godišnjicu napada koje je 11. septembra 2001. godine izvelo 19 pripadnika Al Qaide. Teroristi su tada oteli četiri putnička aviona; dva su usmjerili na kule Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, a jedan na Pentagon. Četvrti avion nije uspio stići do cilja jer su hrabri putnici leta United Airlines Flight 93 uspjeli savladati otmičare.

Avion se srušio u blizini Shanksvillea u saveznoj državi  Pennsylvania.

Rodbina žrtava i danas se, kao i svih prethodnih godina, okupila na nultoj tački u New York-u, na mjestu nekadašnjih tornjeva blizanaca, gdje su pročitana imena oko tri hiljade stradalih osoba.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump prisustvovao je obilježavanju godišnjice u Pentagonu.

“Za svakog Amerikanca koji je preživio taj dan, napadi izvedeni 11. septembra urezani su u naše duše. To je bio dan ispunjen šokom, užasom, tugom i opravdanim bijesom”, rekao je Trump.

Američki predsjednik izrazio je saučešće porodicama žrtava.

“Prva dama i ja tugujemo sa svakim od vas. Došli smo znajući da ne možemo izbrisati bol ili promijeniti zlo tog tamnog i mučnog dana. Ali vam nudimo ono što imamo: našu nepokolebljivu odanost, besmrtnu posvećenost i vječni zalog da vaši voljeni nikada neće biti zaboravljeni”, rekao je Trump.

Dan koji je promijenio Ameriku i svijet

Osamnaest godina nakon najsmrtonosnijeg terorističkog napada na američkom tlu, ta se država i dalje suočava sa posljedicama: na aerodromima su i dalje postavljeni sigurnosni kontrolni punktovi, a u Afganistanu se i danas nalazi značajan broj američkih vojnika. Invazija na tu zemlju počela je mjesec dana nakon napada u SAD, a rat koji je uslijedio najduži je u američkoj historiji.

Posljednjih godina raste svijest o patnjama druge grupe ljudi čije su sudbine vezane za tragediju: vatrogasaca, policajaca i ostalih spasilaca koji su umrli ili se razboljeli nakon izlaganja otrovima nastalim rušenjem tornjeva Svjetskog trgovinskog centra.

Fond za naknadu štete dosad je oboljelima dodijelio više od 5,5 milijardi dolara, a za pomoć se prijavilo više od 51.000 ljudi.

Nakon godina zakonodavnih zastoja, potrošenog novca i aktivizma onih koji su prvi došli pomoći na mjestima stradanja, Kongres je ovog ljeta osigurao sredstva kako Fond ne bi presušio. Trump, republikanac i građanim New York-a koji se zadesio u gradu za vrijeme napada, odobrio je ovu mjeru u julu.

Oni koji su se razboljeli nakon napada dobili su ovog proljeća novo priznanje.

Počast se sastoji od šest velikih granitnih ploča ukrašenih spašenim čeličnim kontrukcijama trgovačkog centra, a na njima je ispisana posveta “onima čiji su postupci u vrijeme kada smo ih trebali doveli do njihovih ozljeda, bolesti i smrti.”