Austrijski diplomata Johann Sattler preuzeo je dužnost šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Satler je kopije akreditiva tokom dana predao u Ministarstvo spoljnih poslova BiH. A Evropska unija, čini se, planira ojačati svoj uticaj na Balkanu. U medijima se sve više govori o mogućnosti imenovanja posebnog delegata Unije za naš region.

Ko bi to mogao biti – nije poznato, ali se špekuliše da bi njegov šef bio Josep Borrell, nominovani visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije.

Nakon što je nedavno Matthew Palmer izabran za specijalnog predstavnika SAD-a za Balkan, Evropska unija namjerava imenovati svog delegata. Analitičar Srećko Latal smatra da tim eventualnim potezom Evropske unije, određena zemlja ili region nema ozbiljnu evropsku perspektivu, te da će Evropska unija svoj odnos sa ovim prostorom bar još neko vrijeme održavati kroz postojeće institucije.

“Evropa ima institucije koje se bave Balkanom, a to je komesar za proširenje i komesar za vanjsku politiku… Tako da mislim da će, bar za sada, odnosi Evropske unije sa Bosnom i Balkanom ići kroz ove postojeće institucije”, smatra Latal.

Poznavaoci prilika smatraju da je, ako se već moramo prilagođavati globalnoj politici, bolje da je tu uticaj Evropske unije, nego alternativni uticaji. Nije poznato ni da li bi se funkcija specijalnog delegata Evropske unije odnosila na cijeli Balkan.

“Nadam se samo da fokus neće biti isključivo na rješavanju bilateralnog spora između Srbije i Kosova, već da će se jednaka pažnja posvetiti i ostalim državama u regionu, i da bi onda možda mogli očekivati, kao rezultat toga, jedan drugačiji pristup te i takve Evropske unije”, kaže analitičar Adnan Husić.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH nisu željeli komentarisati ove navode. Kratko navode da se radi o špekulacijama. Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH, potez Evropske unije da imenuje svog delegata smatra svojevrsnim pandanom na izbor Matthewa Palmera na mjesto specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan.

“To imenovanje je nagnalo i evropske zvaničnike da razmisle o što većem i agilnijem prisustvu i interakciji, unutar regije i zapadnog Balkana”, navodi generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

Ukoliko i dođe do imenovanja delegata Evropske unije, to se neće desiti u nekom skorijem periodu jer Evropa, prije svega, mora zavšiti formiranje svojih insititucija, smatraju analitičari.