Iran neće nikada voditi direktne razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali bi mogao da se angažuje u multilateralnoj diskusiji ukoliko se Vašington vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, rekao je danas vrhovni iranski vođa ajatola Ali Khamenei, prenijela je državna televizija.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi mogao da se sastane sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, moguće tokom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u Njujorku kasnije u septembru.

“Iranski zvaničnici, na bilo kom nivou, nikada neće razgovarati sa američkim zvaničnicima. To je dio njihove politike, da vrše pritisak na Iran. Politika maksimalnog pritiska neće uspjeti”, rekao je Khamenei.

On je dodao da bi Iran pristajanjem na razgovore sa Amerikancima popustio pod pritiskom i pokazao da je američka taktika uspjela.

“Treba da znaju da je takva politika za nas bezvrijedna”, rekao je Khamenei, koji ima konačnu riječ o državnim poslovima.

Tenzije između Teherana i Vašingtona pojačane su od napada na saudijska naftna postrojenja tokom vikenda. SAD tvrde da iza napada stoji Iran, što ova zemlja negira.