Društvo za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i tvrtka “Moment auto” iz Tuzle, predstavili su projekt “Stablo”. Ovaj projekt predviđa zapošljavanje osoba sa invaliditetom u radionicama, koje će se baviti izradom edukativnih igračaka od drveta za predškolsku djecu.

Pedesetak osoba prisustvovalo je prezentaciji projekta „Stablo“. Kako su ovo vrlo rijetke prilike u kojima vide šanse za zaposlenje, njihova očekivanja su velika. Osobe koje već imaju posao svjedoče koliko je to promijenilo njihov život.

“Ja sam paraplegičar, 100% sam invalid, ne da nisam sposobna, već nikad mi niko nije ni ponudio nikakvu mogućnost da se zaposlim u bilo kojem vidu“, kaže Melihote Šljivić iz Tuzle.

„Nisam znala čak ni da smijem na biro predati svoje rješenje o invaliditetu iz straha da nikad neću dobiti posao. Ova firma mi je pomogla jer sam prije ove firme bila prinuđena da odem u Centar za socijalni rad da kažem – znate, ja nemam novaca da plaćam režije“, dodaje radnica u firmi “Moment auto” Samra Bakalović.

Projekat „Stablo“ provodiće se u saradnji sa federalnim Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom proizvodiće edukativne igračke za predškolsku djecu, za kojima postoji velika potražnja na evropskom tržištu.

„Zamišljen je da se razvija u sedam faza, otprilike za nekih sedam godina, a svake godine bi se udvostručavao broj zaposlenih i izrastao na nekih 400 do 500 širom Bosne i Hercegovine, jer ovo se planira pretvoriti u jednu kooperaciju gdje bi najsposobniji radnici bili i organizatori sopstvene proizvodnje, da li u kućnoj radinosti, dopunskoj djelatnosti…”, navodi menadžer projekta “Stablo” Izet Dilaver.

„Zaista, sve predrasude i svi stereotipi o smanjenoj radnoj učinkovitosti osoba sa invaliditetom se ruše na radnom mjestu“, smatra prof. dr. Edina Šarić sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli.

U firmi „Moment auto“ kažu da će u prvoj fazi biti zaposleno oko osam osoba i ne kriju da će njihova primanja u početku biti na nivou federalnog prosjeka minimalne plate. Sa rastom proizvodnje i broja uposlenih radnika trebalo bi da rastu i plate.