Iako su već neko vrijeme trend u svijetu, električne trotinete koristi sve više građana Bosne i Hercegovine kako bi izbjegli gradske gužve. Zbog njegove praktičnosti i ekonomičnosti, električni trotinet mnogi smatraju vozilom budućnosti.

O popularnosti električnih romobila govori i činjenica da je velika potražnja za njima. Najzainteresovaniji su ljudi koji rade u gradu i “bore” se sa parking mjestima.

Električni trotinet funkcioniše na električni pogon i nije potrebno potpomaganje nogama, osim prilikom pokretanja. Ukoliko se ipak isprazni baterija, postoji mogućnost da se pokrene vlastitom snagom.

Cijene električnog trotineta trenutno se kreću od 700 do hiljadu KM.


Jedan od problema koji se veže za ove romobile je njihova saobraćajna regulativa. Sve ih je više na pješačkim stazama, a brzina, oprema i sankcije nisu zakonski uređene.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kažu da se sve zemlje okruženja bore sa ovim problemom.

“Treba jasno definisati ovakav vid prevoza i takve učesnike u saobraćaju prepoznati kroz zakonsku regulativu, a onda odrediti zakonski koje su to brzine kretanja, koja oprema treba da se koristi i, naravno, sankcije za počinjene prekršaje”, kaže Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako vozači trotineta najčešće koriste bciklističke staze i trotoare, nerijetko bivaju potencijalna opasnost za sigurnost pješaka.