Iranski predsjednik Hasan Rohani (Hassan Rouhani) izjavio je da nove američke sankcije, na osnovu kojih je iranska Centralna banka ponovo stavljena na crnu listu, ukazuju na američki “očaj” u suočavanju s iranskim otporom.

Teheran negira umješanost u napade za koje je preuzeo odgovornost jemenski pokret Houthi, grupa u savezništvu s Iranom koja se bori protiv koalicije pod saudijskim vodstvom u jemenskom građanskom ratu.

“Amerikanci sankcioniraju institucije koje su već stavili na crnu listu. To signalizira američki potpuni očaj i pokazuje da je “maksimalni pritisak” propao jer mu se velika iranska nacija uspješno oduprla”, izjavio je Rouhani.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u nedjelju kako SAD namjeravaju izbjeći rat s Iranom i da će naređenje o razmještaju dodatnih trupa u regiji Zaliva biti “radi odvraćanja i odbrane”.

Rouhani je objavio da će predstaviti regionalni mirovni plan nazvan HOPE (Hormuški mirovni napor) na zasjedanju Generalne skupštine UN-a ove sedmice.

“Sve zemlje Perzijskog zaliva i Hormuškog moreuza pozvane su da se pridruže”, izjavio je Rouhaani uoči odlaska u New York kako bi prisustvovao redovnom godišnjem okupljanju svjetskih črlnika u Ujedinjenim nacijama”, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države u petak su uvele drugi krug sankcija Iranu, uključujući i njegovu Centralnu banku koju su već stavile na crnu listu, nakon napada od 14. septembra na saudijska naftna poostrojenja za koje Rijad i američki zvaničnici okrivljuju Iran.