Vrhovni sud Hrvatske, u osmoj godini suđenja, razriješio je slučaj “Franak” i presudio u korist potrošača. Svih osam tuženih banaka proglašene su krivim za kredite u švajcarskim francima.

Sud je odlučio da su banke u ugovorima kredita u švajcarskim francima koristile “nepoštene i ništetne ugovorne odredbe”. Na taj način su otvorena vrata za sudsko obeštećenje 125 hiljada dužnika u francima.

Prema riječima Denisa Smaje, saradnika Udruge “Potrošač”, ovo je jedna velika i istorijska pobjeda svih “frankera”, odnosno udruženja koja su se bavila ovom temom.

“Mogao bih se ususditi reći da je to možda čak i najveća pobjeda malih građana u Hrvatskoj. Ova presuda znači zapravo i kraj sage u slučaju Franak što se tiče kolektivne tužbe i to je sad temelj, nešto što otvara vrata svim korisnicima takvih kredita toksičnih, da sad privatnim tužbama, bez ikakvog rizika dođu do svojih novaca”, istakao je Smajo.

U Bosni i Hercegovini ima oko 11.500 korisnika kredita u švajcarskim francima, kažu u Udruženju “Švicarac”. Ostaju bez nekretnina i poslova, žive agoniju.

Kakve refleksije bi presuda mogla imati na korisnike kredita u švajcarskim francima u Bosni i Hercegovini, pogledajte u prilogu reporterke BHRT-a Edine Nurikić.