Prema procjeni Ujedinjenih naroda (UN), 2100. godine u Bosni i Hercegovini će biti skoro duplo manje stanovnika. Od svih zemalja Zapadnog Balkana, za našu zemlju predviđa se ubjedljivo najgori scenarij. Stalni odlazak stanovnika Bosne i Hercegovine i negativan prirodni priraštaj već uzimaju danak.

Smanjenje broja stanovnika je evidentno, a projekcije Ujedinjenih naroda za budućnost naše zemlje nisu nimalo optimistične.


Prema procjenama Ujedinjenih naroda, 2050. godine broj stanovnika Bosne i Hercegovine bit će tek oko tri miliona. Svake godine, Bosna i Hercegovina izgubi više od pola posto stanovništva koje je koncentrisano u dva dominantna grada u zemlji.

Od zemalja regiona lošije pokazatelje imaju jedino Moldavija i Bugarska, koje će u narednih 80 godina izgubiti više od polovine stanovništva. Srbija će biti malobrojnija za 38 posto, Crna Gora za 30 posto, dok će Sjeverna Makedonija do 2100. godine izgubiti 28 posto stanovništva.

Svjetski populacijski izvještaj navodi da u ovom trenutku u Bosni i Hercegovini živi 3.300.000 stanovnika. To je znatno manje u odnosu na rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine, kada je u našoj zemlji živjelo skoro 3.800.000 ljudi.

Po broju stanovnika, Bosna i Hercegovina je rangirana na 135. mjestu u svijetu.

Međunarodne organizacije podsjećaju da je u Bosni i Hercegovini 1991. godine živjelo skoro 4,4 miliona ljudi, dok je nakon rata taj broj iznosio 3,9 miliona.

Negativan trend se predviđa i u budućnosti. Bosna i Hercegovina, prema procjeni Ujedinjenih naroda, godišnje gubi 0,63 posto stanovništva.

Predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini ne nude odgovore kako spriječiti depopulaciju. Ne postoji jedinstvena natalitetna politika, a neke od mogućih mjera razmatraju vlasti Republike Srpske. Podaci međunarodnih institucija pokazuju da je migracijski saldo u Bosni i Hercegovini u minusu 22 hiljade ljudi.