Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas, nakon postrojavanja jednice žandarmerije u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), da se od rezervnog sastava policije u tom entitetu nije odustalo, već je njegovo formiranje prolongirano zbog materijalnih sredstava.

“Razmatraćemo i čekaćemo priliku da se formira rezervni sastav, jer se pokazalo da je to najbolji način odbrane i čuvanja teritorije i bezbjednosti”, rekao je Dodik i naveo da je rezervni sastav policije RS naišao na osude iz FBiH i stranaca, a da se nije ušlo u suštinu.

Svečano postrojavanje Jedinice žandarmerije upriličeno je u Centru za obuku u Zalužanima, kod Banjaluke, čime je i zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Dodik je tom prilikom rekao kako formiranjem jedinice žandarmerije RS šalje poruku da želi stabilnost i mir kao prioritet, ali je isto tako spremna da se suoči sa svim izazovima.

“Ovo je jedan od važnih dana za sve institucije RS-a, pa i ovu, kada zvanično postrojavamo jednice žandarmerije, kao opredjeljenje RS da jača policiju i uvjerenje građana da policija može pokazati mogućnost odbrane na sve pokušaje nasrtaja na ustavni poredak i bezbjednost građana RS. Po Ustavu imamo pravo da se bavimo pitanjima bezbjednosti. To na taj način treba gledati. Ostali smo u okvirima Dejtonskog sporazuma, organizujemo se na novi način, a prilagođavamo se novim okolnostima”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, proces formiranja Jedinice žandarmerije od same najave bio je fokusu domaće javnosti, ali i stranih ambasada i Ureda visokog predstavnika, budući da je prvobitna namjera bila osnivanje rezervnog sastava policije. Takva ideja naišla je na oštre kritike, kako međunarodne zajednice u BiH, tako i zvaničnika iz  Federacije BiH koji su, kao odgovor na namjere iz Republike Srpske, najavili osnivanje rezervnog sastava Federalnog MUP-a. No, i jedni i drugi su od toga odustali.

Foto: Dragan Maksimović/BHRT

Proces formiranja Jedinice žandarmerije od same najave bio je fokusu domaće javnosti, ali i stranih ambasada i Ureda visokog predstavnika, budući da je prvobitna namjera bila osnivanje rezervnog sastava policije. Takva ideja naišla je na oštre kritike, kako međunarodne zajednice u BiH, tako i zvaničnika iz  Federacije BiH koji su, kao odgovor na namjere iz Republike Srpske, najavili osnivanje rezervnog sastava Federalnog MUP-a. No, i jedni i drugi su od toga odustali.

Iz prijedloga Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima brisani su članovi koji se odnose na rezervni sastav, ali je ubrzo najavljeno osnivanje žandarmerije i to po uzoru na zemlje okruženja i šire.