Zakon o zaštiti na radu, koji su poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili na današnjoj sjednici, ne garantuje sigurnost radnicima, a njegovo usvajanje predstavlja bacanje prašine u oči i radnicima i cjelokupnoj javnosti, saopštili su iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Kako su rekli, posebno zabrinjava činjenica da sam Zakon predstavlja mrtvo slovo na papiru do donošenja podzakonskih akata za njegovo sprovođenje, a za šta je ostavljen rok od dvanaest mjeseci.

Istakli su da Zakonom nisu regulisana sva pitanja iz oblasti sigurnosti i zdravlja na radu, pa je i dalje predviđena primjena pravilnika iz 50-ih, 60-ih godina prošlog vijeka.

Iz Sindikata su poručili kako je bilo sasvim dovoljno vremena da se Zakon uskladi sa svim evropskih standardima i da se usvoji u tekstu kojim će biti ispunjena njegova osnovna zadaća, a to je zaštita radnika na njihovim radnim mjestima.

“Još jednom se pokazala pogubnost izostanka socijalnog dijaloga u Federaciji BiH prilikom usaglašavanja zakona koji se direktno tiču radnika”, saopštili su iz SSS BiH, te dodali da su na taj problem mjesecima upozoravali, ali da do sada nije bilo razumijevanja od strane predstavnika izvršne vlasti, u ovom slučaju predlagača zakona.

Dodali su kako se nadaju da će članovi Doma naroda Parlamenta FBiH razmotriti sve sugestije SSS BiH date na Prijedlog zakona o zaštiti na radu i da će usvojiti Zakon u tekstu koji će biti prihvatljiv za radnike.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su danas Zakon o zaštiti na radu kojim bi trebalo da bude obezbjeđena njegova efikasna i dosljedna primjena kroz inspekcijski nadzor i preduzimanje odgovarajućih mjera inspektora rada.

Cilj tog zakona je osiguranje takvih uslova na radu koji, u najvećoj mogućoj mjeri, smanjuju povrede na radu, profesionalna i oboljenja u vezi s radom, te stvaraju pretpostavke za puno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje zaposlenih.

Do donošenja novih propisa o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu primjenjivaće se 29 pravilnika SR BiH, FNRJ i SFRJ.