Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) neće podnijeti ostavku zbog presude Vrhovnog suda kojom je njegova privremena suspenzija rada parlamenta proglašena ilegalnom, saopćeno je iz ureda premijera.

U saopćenju iz Downing Streeta se navodi da će se premijer Johnson večeras vratiti iz New Yorka u kojem boravi radi učešća na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Johnson će tako skratiti planiranu posjetu New Yorku i doputovati u London prije sjednice parlamenta koja je najavljena za srijedu.

Vrhovni sud Velike Britanije nevaljanom i nevažećom je proglasio odluku premijera zemlje Borisa Johnsona o suspenziji rada parlamenta.

Sudinica Brenda Hale pojasnila je da britanski parlament ustvari nije ni bio legalno suspendiran i da tehnički i dalje radi.

Johnson je u prvom komentaru izrazio potpuno neslaganje sa sudskom odlukom. Istakao je da će poštovati presudu, ali i najavio mogući novi pokušaj suspenzije parlamenta.

Odluku je jednoglasno donijelo 11 sudija Vrhovnog suda, što je još jedan težak udar na posrnulu Johnsonovu vladu.

Predsjedatelj Donjeg doma britanskog parlamenta Džon Bercov (John Bercow) pozdravio je presudu Vrhovnog suda i najavio novu sjednicu za sutra u 11.30 sati po lokalnom vremenu.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) izjavio je kako je današnja presuda dokaz vladavine prava te je pozvao premijera Johnsona da podnese neopozivu ostavku i postane premijer s najkraćim mandatom u historiji te zemlje.

Premijer Johnson je suspendirao rad parlamenta na pet sedmica kako bi blokirao dalje rasprave o Brexitu i proveo vlastiti plan izvođenja Velike Britanije iz Evropske unije do kraja oktobra.