Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Zlatana Latifovića (47) iz Maglaja zbog sumnje da je 2017. godine u Brčkom neovlaštenim organizovanjem obuke i provjere znanja iz njemačkog jezika prevario veći broj osoba.

Otužnicu je potvrdio Osnovni sud Brčko distrikta, te je Latifović optužen da je lažnim prikazivanjem da ima licencu za te poslove dvadeset osoba doveo u zabludu i naveo ih da mu predaju ukupan iznos od skoro 50.000 maraka.

Tužilaštvo je optužilo Latifovića da je, iako nije posjedovao potrebnu licencu, posredstvom Job Centar Brčko, organizovao buku i provjeru znanja njemačkog jezika s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, znajući da nije bio u mogućnosti da u Njemačkoj osigura zaposlenje osobama iz Bosne i Hercegovine, niti je to htio.

Prema optužnici, osobe koje su pohađale obuku njemačkog jezika su, u uvjerenju da će dobiti posao u Njemačkoj, u periodu od 18.05. do 20.09. 2017. godine, Latifoviću i vlasnici Job Centra dali iznose od 950 do 4.089 KM.

Latifović je optužen i da je izrađivao lažne certifikate na njemačkom jeziku u kojima je naveo da su polaznici obuke stekli određena znanja ovog jezika tako što su položili Test Daf ispit.

On se tereti da je takve isprave ovjeravao pečatom nepostojećeg subjekta Job Centar Maglaj, kao i svojim potpisom, pored kojeg je navodio da ima svojstvo ispitivača njemačkog jezika, znajući da takvo svojstvo nema.

Potvrđenom optužnicom protiv Latifovića utvrđena je osnovana sumnja da je počinio krivično djelo prevare s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i krivično djelo falsifikovanja dokumenta s propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.