Kamioni opremljeni nuklearnim raketama prošli su kroz Peking u okviru vojne parade koja je održana u čast 70. godišnjice osnivanja komunističke države Narodne Republike Kine.

Cilj parade je demonstracija ekonomske i vojne moći Kine. Vojska je pokazala najnaprednije oružje, a pojedini primjerci predstavljeni su prvi put dok su redovi vojnika skladno marširali pored predsjednika Xi Jinpinga i drugih lidera na trgu Tiananmen.

Više hiljada posmatrača mahalo je kineskim zastavama, a borbeni avioni su nadlijetali trg, piše Associated Press.

“Niti jedna sila ne može naštetiti statusu naše velike otadžbine i niti jedna sila ne može zaustaviti napredak kineskog naroda i kineske nacije”, rekao je Xi tokom govora koji je prenosila državna televizija.

Tokom njegovog govora, antivladini demonstranti su se okupili u jednoj od niza demonstracija kojima osporavaju autoritet Pekinga.

Policija je ranije danas upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante na prodemokratskim protestima u Hongkongu.

Glavna upraviteljica Hong Konga Carrie Lam prisustvovala je paradi u Pekingu u pratnji desetina zvaničnika iz Hong Konga i drugih dužnosnika, pokazujući jedinstvo s vladajućom partijom.

Premijer Li Keqiang, bivši predsjednici Hu Jintao i Jiang Zemin i drugi lideri pridružili su se Xiu na govornici na Tiananmenu.

Vojna parada započela je nadlijetanjem vojnih aviona nad trgom Tiananmen, u pratnji zastava Komunističke partije Kine (CPC) i Narodnooslobodilačke vojske (PLA). Nosili su ih transportni helikopteri Z-8B, a na obje strane su ih čuvala dva naoružana helikoptera Z-10.

Osam naoružanih helikoptera Z-10 i 12 helikoptera Z-19 pratili su formaciju koja je na nebu napisala broj 70, piše Xinhua.

Ovaj događaj obilježava godišnjicu od osnivanja Narodne Republike Kine 1. oktobra 1949. Kinu je osnovao tadašnji vođa Mao Zedong, nakon građanskog rata. Pozivajući da se prisjete Maoa, Xi je govor održao u utorak na istom mjestu na kojem je Mao proglasio pobjedu 1949. godine.