Iz Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) pozvali su Grčku na hitnu evakuaciju hiljada izbjeglica i migranata koji se nalaze u pretrpanim kampovima na otocima u Egejskom moru.

Liz Throssell, jedna od glasnogovornika UNHCR-a, izjavila je danas da je na otoke u Egejskom moru u septembru stiglo 10.258 neprijavljenih migranata i izbjeglica, uglavnom iz Afganistana i Sirije.

Throssell je istakla da je ukupni broj izbjeglica na otocima dosegao 30.000, što je pogoršalo već lošu humanitarnu situaciju. Smatra da je kritična situacija na Lezbosu, Samosu i Kosu.

Throssell je izjavila da je u izbjegličkom kampu Moria, na ostrvu Lezbos, bilo 12.600 ljudi, što je pet puta više od ukupnog kapaciteta kampa.

Podsjetila je da je tokom protesta u kampu Moria došlo do požara u kojem su smrtno stradali žena i dijete. To je, navela je Throssell, dovelo do pobune migranata, što je rezultiralo i sukobom s policijom.

Prema njenim riječima, na ostrvu Samos, takođe smješteno 5.500 ljudi, što je osam puta iznad kapaciteta.

Pozvala je grčku vladu da hitno evakuiše hiljade izbjeglica iz prenatrpanih kampova, koji dovode u pitanje živote migranata i izbjeglica koji su tamo smješteni.Naglašavajući potrebu za dugoročnijim rješenjima,Throssell je dodala da je zabrinjavajuće i stanje više od hiljadu maloljetnika bez pratnje.

Od početka godine više od 1.000 neprijavljenih migranata izgubilo je život u vodama Mediterana, pokušavajući doći do Evrope.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), od 2014. godine u vodama Mediterana, pokušavajući doći do nekih evropskih zemalja, poginulo je više od 15.000 osoba.