Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka osvojio je srebrnu medalju u finalnoj trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Naš najbolji srednjoprugaš je istrčao sjajno vrijeme 1:43.47 i tako ostvario najveći uspjeh bh. atletike nadmašivši rezultat iz Pekinga 2015. godine kada je osvojio bronzu.

Evo šta je naš atletičar poručio svim građanima BiH:


Tuka se kratko obratio i na Facebooku:

Ljudi, samo da vam se kratko javim!Ljudi, srebreni sam. Presretan sam. Hvala Bogu na svemu. Rijecima ne mogu opisati osjecaje ?Hvala vam i volim vas… Vasa podrska mi je bila vjetar u ledja ??

Gepostet von Amel Tuka am Dienstag, 1. Oktober 2019

“Ljudi, samo da vam se kratko javim!
Ljudi, srebreni sam. Presretan sam. Hvala Bogu na svemu. Riječima ne mogu opisati osjećaje
Hvala vam i volim vas…
Vaša podrška mi je bila vjetar u leđa..”


Prvo mjesto i zlatnu medalju je osvojio Amerikanac Donavan Brazier sa vremenom 1:42:34 (rekord svjetskih prvenstava), dok je bronzani bio Ferguson Cheruiyot Rotich iz Kenije koji je do cilja stigao sa vremenom 1:43:82.

Tuka je sinoć istrčao i lični rekord sezone (1:43.47) u vrlo jakoj konkurenciji koju su činili Bryce Hoppel (SAD), Adrian Ben (Španija), Donavan Brazier (SAD), Wesley Vazquez (Portoriko), Ferguson Cheruiyot Rotich (Kenija), Marco Arop (Kanada) i Clayton Murphy (SAD).


Kakva je bila konkurencija u ovoj disciplini najbolje oslikava činjenica da, između ostalih, branilac titule Francuz Bosse, Poljak Kszczot, te sjajni Kenijac Korir nisu uspjeli izboriti plasman u finale SP-a u Kataru.