Ne prestaju polemike o novom zakonskom rješenju o štrajku u Republici Srpskoj. Njegovi predlagači iz Vlade tvrde da će unaprijediti organizovanje i djelovanje sindikata i poslodavaca, dok sindikati negoduju. Istovremeno, opozicija u Narodnoj skupštini RS upozorava da će odlazak radne snage novim propisima biti ubrzan.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku, nadležni ministar je rekao da će sada organizovanje i djelovanje sindikata i poslodavaca biti jednostavnije.

Sindikalci ne dijele mišljenje predlagača novog zakonskog rješenja o štrajku. Kažu da će sada biti ograničeno iskazivanje radničkog nezadovoljstva, posebno tamo gdje se u ulozi poslodavca pojavljuje Vlada Republike Srpske.

U Uniji udruženja poslodavaca pozdravljaju novo zakonsko rješenje, iako ne misle da je presudno za ostvarivanje prava radnika.

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske misli da je štrajk radnicima zabranjen, da radnici ne smiju da štrajkuju, jer će biti predmet progona i šikaniranja.