Više od godinu dana tražim da Vijeće ministara (VM) BiH raspravlja o ANP-u (Godišnji nacionalni program), kaže u intervjuu “Jedan” ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i napominje da će na tome insistirati i na narednoj sjednici Vijeća ministara.

“To nije dokument nekog drugog. To je naš dokument, gdje mi smatramo da je nužno poduzeti to i to u ovoj godini. S obzirom da je ostalo još dva mjeseca i nešto do kraja godine, nemamo puno vremena da bi ga implementirali, ali da bismo o njemu raspravljali, smatram da je nužno i da bi nam to bila dobra osnova za Nacionalni program za sljedeću godinu”, ističe ministrica Pendeš.

O javnim optužbama radnika kompanije “Vitezit” iz Viteza o sistemskom uništavanju i višemilionskoj pljački nekadašnjeg giganta namjenske industrije, te optužbama koje idu na račun HDZ-a BiH, ministrica odbrane kaže da nema nikakvu naldežnost, ali da je kao stanovnica Viteza zainteresirana da se taj problem riješi.

“Ja sam gledala taj snimak koji su nam poslali i nije suština šta neko kaže, već ko kaže. Tako da oni koji su to kazali, trebali bi pogledati malo sebe”, navodi Pendeš.

U filmu “Prsten oko Vitezita”, koji je portal Žurnal objavio krajem septembra, radnici svjedoče o pljački preduzeća i omogućavanju lokalnim tajkunima da jeftino preuzmu preostalu imovinu Vitezita koji je u stečaju. Na mjesto v.d. direktora “Poslovnog sistema Vitezit” prošle godine imenovan je Josip Rajić, koji je do tada bio šef kabineta ministrice odbrane BiH Marine Pendeš.

“Ti ljudi nisu optužili Josipa Rajića, koji je bio moj šef kabineta. On je prije godinu i nešto imenovan na tu poziciju( v.d. direktora Poslovnog sistema Vitezit op.a.). Otkako je imenovan na tu poziciju Vlada Federacije je uplatila Poslovnom sistemu Vitezit 300 hiljada maraka. Mislim da oni koji bi trebali govoriti o HDZ-u, vezati ministricu Pendeš s tim, tebaju govoriti o tome ko su bili direktori prije, na koji način ih je podržavala i kontrolirala Vlada Federacije. Znači, nije tačno”, kaže ministrica Pendeš.

Ministrica Pendeš negira informacije objavljene u medijima da su, tokom vojne vježbe održane krajem prošlog mjeseca na vojnom poligonu na Manjači, vojnicima Oružanih snaga BiH, koji ne jedu svinjsko meso, ponovo ponuđene konzerve sa svinjskim proteinom. Pendeš tvrdi da je u julu ove godine izvršena potpuna zamjena tih konzervi.

“To je objava u medijima, slika. Nismo utvrdili autentičnost, a odgovorno kažem da to nije tačno i da je zlonamjerno. Ja sam zadužila odgovarajuće osobe u sistemu u Oružanim snagama i u Ministarstvu odbrane da upozore, ne samo one koji objavljuju lažne informacije, nego i one koji su davaoci navodnih tačnih informacija iz sistema odbrane, da ćemo protiv njih pokrenuti odgovarajuće sudske postupke. Mi smo u julu izvršili kompletnu zamjenu tih konzervi. To znači da nema šanse da dođe do zamjene i do pojave tog proteina. Sve drugo vi možete naslikati. Može li neko donijeti neku konzervu? Može. Znači, to su zlonamjerne stvari i ja tvrdim da do toga nije moglo doći”.

U intervjuu “Jedan” ministrica odbrane BiH Marina Pendeš govori i o opremljenosti OS BiH, naoružavanju u regiji, međunarodnim misijama.

Intervju “Jedan” je na programu BHT1 od 21:10.