Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama, potpisali su danas u Novom Sadu deklaraciju o namjerama za uspostavljanje “malog Šengena” između te tri zemlje, kako bi se osigurala implementacija četiri slobode, kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Vučić je nakon sastanka rekao da će taj dogovor donijeti veliku korist za građane, bolju budućnost, bolji standard i nižu stopu nezaposlenosti.

“Do kraja 2021. godine hoćemo da napravimo uslove da samo uz ličnu kartu možemo da prelazimo iz zemlje u zemju. To sa Albanijom sada ne možemo i nadamo se da ćemo na nakon od sljedećih sastanaka to uspjeti. Kamioni na granicama u regionu gube na čekanje 26 miliona sati i samo pogledajte koliko bi sklanjanje tih barijera značilo za ekonomiju”, rekao je Vučić.

Potpisana deklaracija predvidja formiranje poslebnih klastera koji bi omogućili i do 10 puta brži promet preko granica.Vučić je najavio da će eksperti pripremiti ekonomsku studiju do sljedećeg sastanka koji će bit održan u Ohridu 10. novembra.

Na zajedničkoj konferenciji za medije s premeijrima Albanije i Sjeverne Makedonije, Vučić je pozvao EU da što prije otvori predpristupne pregovore sa te dvije zemlje.

“Izražavam očekivanje i nadu da će EU otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i sa Albanijom, to je naše očekivanje i molba prema EU. Ljudima u tim zemljama želim da kažem da ako se to ne dogodi ovog puta, da to nije njihova krivica, već da EU ima i unutrašnje razloge”, dodao je on.

Vučić je dodao da Srbija “ne samo da nema problem s njihovim učešćem, već bi i voljela da se to desi”.

“Zato ćemo da ovo uspostavimo kao sistem i želimo da dođu sa nama i ostale zemlje Balkanske šestorke. To je od suštinskog značaja za razvoj cijelog regiona. Ako mi ovo uspostavimo do 2021. godine i ako ljudi svoje emocije ostave po strani, to će biti mnogo veliki rezultati za naše građane”, kazao je Vučić.

Po njegovim rečima, to je i odnos prema “budućnosti, jer će svako morati da postuje onog drugog i da pazi šta govori”.

Premijer Albanije Edi Rama, kazao je da je danas održan “dragocjen sastanak sa značajnim ishodom”.

“Mi smo se dogovorili da podržimo principe zajedničke deklaracije, čiji naslov govori sve, a to je sprovođenje četiri fundamentalne slobode EU u regionu Zapadnog Balkana. Ovo nije sastanak koji se iznenada desio i želim da pojasnim da on nema za cilj nikakve eksluzive, već je to korak koji je preduzet da bi se obezbjedio inkuzivni proces”, rekao je Rama.

Kako je dodao, otvorena pitanja koja postoje u samom srcu ovog regiona ne bi trebalo da spreče dogovor oko onoga što je važno građanima.Najavio je da će mjesec dana nakon Ohrida biti održan i sledeći u Albaniji, na kojem se očekuje učešće svih šest zemalja.

“Tamo očekujemo sve. Ova dinamika pokazuje potrebu za ekspertizom da se sve ono što je stavljeno na papir i sprovede. Do tada će nadam se biti prveden kraju dogovor o udžbenicima za učenike koji govore albanski jezik u Srbiji”, poručio je Rama.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, rekao je da je jasno da region Zapadnog Balkana treba da unapredi celokupnu saradnju vezanu za četiri funadmentalne tačke Evropske unije.

“Smatram da će to stvoriti ono što očekujemo, a to je Balkan koji će biti više poštovan u svijetu, biti konkurentniji i biti privlačniji građanima da ostanu, a stranim investitorima da prave planove na snovu širokog opsega resursa koje nudi region”, rekao je Zaev.

Kako je kazao, kada se zemlje ujedine oko ekonomskih pitanja i boljitka građana, dobiće i više poštovanja od EU.

“Ako pokažemo da imamo domaće kapiacitete da ih iskoristimo da idemo naprijed sami, imaćemo više poštovanja i od stranih partnera. Pozivam sve ostale zemlje da se priključe inicijativi. Ovo je inicijativa koju zajedno pokrećemo i šaljemo poruku da politički odnosi u regionu postaju jednostavniji, Balkan više nije ‘bure baruta’, već regija mira, poštovanja i regija u kojoj se radi na unapređenju kvlaiteta života građana”, kazao je Zaev.

On je dodao da se nada da će na sljedećem sastanku u Ohridu biti objavljeni i konkretni rezultati dogovora oko slobodnog kretanja roba, usluga i kapitala.