U hrvatskim osnovnim i srednjim školama jutros je počeo štrajk jer Vlada nije prihvatila zahtjeve sindikata prosvjete za povećanjem koeficijenta plata od šest odsto.

Sindikati su najavili da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, a u njemu učestvuju sve obrazovne ustanove u Hrvatskoj.

Štrajk je uslijedio pošto je juče propao pokušaj mirenja dva školska sindikata i Vlade koja je odbila zahtjeve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od šest odsto.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na platu za dva odsto od 1. oktobra i dva odsto od 1. juna iduće godine, utvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora.

Sindikati su prijedlog odbacili i pozvali roditelje učenika na razumijevanje i podršku, istakavši da učitelji ne mogu da budu najpotplaćenija karika u javnim službama.

Premijer Andrej Plenković jutros je u uvodnom govoru na sjednici Vlade rekao da nije postojao nijedan racionalan razlog za štrajk i da mu nije jasno zašto su sindikati odbili prijedlog Vlade.

“To nije volja za kompromisom, nego za opstrukcijom. Ali mi smo tu da razgovaramo, nadam se da će razum prevladati”, rekao je Plenković.

Štrajk prosvjetara uzdrmao je, međutim, i vladajuću koaliciju, jer Hrvatska narodna stranka (HNS) iz koje dolazi ministarka obrazovanja Blaženka Divjak podržava zahtjeve prosvjetnih radnika. Oni su najavili da će napustiti koaliciju ukoliko Vlada ne ispuni zahtjeve sindikata. Prvi put se održava takozvani cirkularni štrajk, što znači da danas štrajkuju sve škole, dok će od petka štrajkovati pojedine škole u pojedinim županijama, a sindikati će svakodnevno obavještavati javnost o rasporedu blokade.