Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša, povodom nasilne smrti djevojke iz Mostara Lane Bijedić, formirao je radnu grupu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona s ciljem pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih lica.

Grubeša je poručio da je dužnost BiH da spriječi ovakve i slične slučajeve u budućnosti, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

“Žao mi je što se morao dogoditi ovako tragičan događaj da bi nas podstakao da pooštrimo kazne za neka krivična djela, ali smo svakako izvršili više analiza i studija koje su pokazale opravdanim ovakve mjere”, istakao je Grubeša.

On izražava nadu da će institucije BiH odreagovati kao i njeni susjedi s ciljem sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je to neophodno.

“Imamo priliku da iskoristimo istraživanja i pozitivna rješenja susjeda s kojima dijelimo istu pravnu tradiciju i mentalitet da bismo spriječili da se slične situacije ponove”, naveo je Grubeša.

Prema njegovim riječima, u BiH je dosadašnjim analizama utvrđeno da je krivična politika izuzetno slaba, odnosno da sud prilikom izricanja kazni ne izriče kazne u visini zakonskog maksimuma nego ispod zakonskog minimuma.

To znači, kaže Grubeša, da se u tim slučajevima ne radi o slabim zakonskim rješenjima nego o njihovoj slaboj primjeni, što je u isključivoj nadležnosti sudova i takve odluke se preispituju u okviru zakonski propisane procedure.

Ministar pravde BiH je i ranije u više navrata isticao, imajući u vidu generalnu i specijalnu prevenciju, da bi propisivanje oštrijih kazni za neke počinioce postiglo svrhu i spriječilo ih da počine djela za koja je ta kazna predviđena.

Prema njegovim riječima, da bi to imalo efekta sudovi moraju bar u nekim slučajevima te kazne i izreći kako bi potencijalni počinioci bili svjesni prije izvršenja djela da ih na kraju čeka ta kazna.

Radna grupa koju je imenovao ministar pravde BiH napraviće analize zakonodavstva u BiH koje bi pokazale kako bi se pooštravanje kazni za neka djela odrazilo na krivičnu politiku i kriminal u BiH, a posebno onu koja pogađa najosjetljivije segmente društva – djecu, žene, stare i nemoćne, navodi se u saopštenju.

Ovo ministarstvo će, u skladu sa svojom ulogom, preduzeti korake da se takva djela propišu i u zakonima drugih nivoa vlasti u smislu harmonizacije propisa kako bi se ovakvim slučajevima pristupilo jedinstveno u BiH, dodaje se u saopštenju.

Tijelo Lane Bijedić iz Mostara, koja se iz kuće udaljila 6. oktobra, pronašli su ribari u rijeci Studenčici u mjestu Studenci.

Obdukcija je pokazala da je Bijedićeva preminula nasilnom smrću, a tužilac Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona Josip Andačić rekao je da su na tijelu djevojke pronađeni tragovi više udaraca, posebno u glavu, a na vratu tragovi davljenja.