Osmi Tuzla film festival biće otvoren 12. oktobra u Bosanskom kuturnom centru u Tuzli projekcijom filma “Taxi blues“, srbijanskog režisera Miroslava Stamatova.

Tokom osam dana trajanja Festivala, koji u podnaslovu nosi naziv „Festival južnoslavenskog filma“, tuzlanska filmska publika moći će pogledati devedeset pet filmova u pet kategorija.

Tuzla film festivala je ove godine razmatrao oko 1 000 filmskih ostvarenja što samo po sebi govori da ovaj Festival sve više dobija na ugledu na ex jugoslovenskom prostoru. Novost ovogodišnjeg Festivala je „Dječiji festival“ kao dio revijalnog programa Festivala i na nekin način eksperimentalno uvođenje ovog filmskog programa u sadržaj Tuzla filmfestivala.

“Takođe, Festival se proširio i u jednom drugom aspektu a taj aspekt je naučne konferencije koje evo ove godine pokušavamo, koju smo ove godine uspostavili, priča će biti film,pozorište i izdavaštvo gdje ćemo imati goste, i Zorana Hamovića koji je predstavnik Izdavačke kuće „Klio“ i koji je jedan od možda najzaslužnijih ljudi zbog čega „Klio“ ima edicije koje su konkretno posvećene filmskoj i pozorišnoj umjetnosti.“

Srđan Vukadinović, član žirija TFF-a:

„Kada je u pitanju prije svega kategorija dugog igranog filma u pitanju da imamo neke filmove koji su obilježili region ove godine. Znači, to je i „Taksi blues“, sa kojim se otvara Festival, tu je i bh kandidat za Oscara „Sin“ Ines Tanović, zatim tu je film „Ajvar“ koji je u Leskovcu, u Sopotu, u
Nišu, pokupio sve nagrade.“

Rukovodstvo Tuzla film festivala s ponosom ističe da svi nagradjeni filmovi na prethodnim festivalima imaju izuzetan uspjeh kod publike i nadrugim regionalnim i svjetskim festivalima što samo potvrdjuje ugled koji je ovaj Festival stvorio u regiji.