Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova dogovorili su se u načelu da će formirati vladajuću koaliciju, rečeno je nakon prvog susreta čelnika te dvije pobjedničke partije na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, 6. oktobra.

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti sastao se danas sa liderom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom i kandidatkinjom te partije za premijera Vjosom Osmani. Nakon sastanka, Kurti i Osmani su se obratili medijima i tom prilikom su naglasili da će te dvije partije formirati zajedničku vladajuću koaliciju, ali da će konačan sporazum biti postignut nakon objave konačnih rezultata izbora.

Kurti je izjavio da su jedni drugima čestitali i da će vladati zajedno, te da je dobro što će Demokratska partija Kosova Kadrija Veselija biti u opoziciji.

„Naš cilj je da ispunimo potrebe građana, da poštujemo njihova prava i usmjerimo državu ka pravdi, razvoju, demokratiji i blagostanju za sve. Dogovorili smo se da rodna zastupljenost bude 30 posto, da barem 30 posto žena bude među ministrima i zamjenicima ministara. Biće manje ministarstava, manje ministara, ali imaćemo više angažmana i više posla. Naši profesionalni timovi sastaće se radi usklađivanja naših programa i dogovora o našim projektima“, naglasio je Kurti.

Vjosa Osmani je rekla da se na današnjem sastanku više razgovaralo o dogovoru u načelu, a manje o detaljima.

“Obje partije su iskazale dobru volju da vladaju zajedno i da rade u interesu građana Kosova. Ima nekih stvari sa kojima smo počeli naš razgovor, u vezi sa vladom koja će biti redukovana po pitanju broja ministarstva, ali će se povećati dobar rad vlade”, kazala je Osmani.

Kurti je odgovarajući na pitanja novinara kazao da će u Vladi biti jedan ministar iz srpske zajednice, kako to nalaže Ustav Kosova, ali da neće trčati za Srpskom listom prije nego što se razgovara sa ostalim političkim subjektima iz srpske zajednice, koji su učestvovali na izborima. Najavljen je i sastanak radnih grupa obje partije, koje će raditi na harmonizaciji programa i usaglašavanju projekata.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, 6. oktobra, pobijedila je dosadašnja opozicija, Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova (LDK). Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova (PDK), koja je na vlasti bila od 2007. godine, dok je na četvrtom mjestu koalicija AAK-PSD, koju predvodi dosadašnji premijer Ramush Haradinaj.