Vikend je rezerviran ovoga puta za reprezentativni nogomet, a naša reprezentacija na Bilinom polju u Zenici igra sutra protiv Finske.

Tim povodom, bivši kapetan nogometne vrste BiH Vlatko Glavaš gostovao je u “Jutru za sve” BHT1.

Govoreći o odlasku i povratku trenera Prosinečkog i loših izdanja reprezentacije protiv Lihtenštajna i protiv Azarbajdžana, Glavaš kaže da se takvo loše izdanje ne može ponoviti.

“Da odigramo samo 15 ili 20 posto bolje nego tad, mi sutra možemo pobijediti”, kaže Glavaš.

Istaknuo je i da nam sutrašnja utakmica znači mnogo. Osvrnuo se na Džeku koji će sutra izostati.

“Ja se nadam da neće sutra igrati samo za Džeku nego za sve ljude u BiH koji vole reprezentaciju i nogomet”, smatra nekadašnji kapetan.

Govoreći o potencijalnoj zamjeni za Edina Džeku, Glavaš kaže da je nemoguće Džeku uspoređivati s bilo kim iz domaće lige.

“Morat ćemo u skorije vrijeme i bez Džeke i bez mnogih drugih ‘džeka’. Morat ćemo to tražiti i u našoj mladoj reprezentaciji i u našoj ligi. Neću reći da je to nemoguće, međutim, teško je to u našem klupskom nogometu…Teško je i trenerima jer naši igrači odlaze mladi”, kazao je Glavaš.

Po njegovim riječima, Premijer liga je svake godine bolja i bolja te treba poticati ‘skauting’ po Europi i susjedstvu jer ima naših igrača gdje se može naći “naše djece koju treba preusmjeriti u U-15, U-17, U-19…”, kazao je.

Zadnji put na klupi Glavaš je sjedio 2012. vodeći Čelik.

“Ja sam samo navijač BiH i Nogometnog/fudbalskog saveza… Došlo je vrijeme, imamo puno naših reprezentativaca koji prestaju. Prestao je Salihamidžić, prestat će i Džeko i Pjanić, Savez njima treba dati priliku da se uključe. Njihovo oko i oko drugih ljudi nije isto. Savez može napraviti skauting, to se može napraviti u nekoliko sljedećih godina i onda će ti mladi igrači igrati u BiH”, dodaje nekadašnji kapetan BiH.

Govoreći o stvarima koje se događaju u BiH poput navijačkih izgreda i fašizma u ligi, Glavaša kaže da je to nešto što je došlo na stadione, da se takvo nešto događalo u Njemačkoj, smatra Glavaš, ne bi taj klub dugo zaigrao u ligi.

“Rigorozne kazne moraju biti, mora se tomu stati u kraj, ipak smo mi u 21. stoljeću, dolaze mladi naraštaji koje moramo učiti što je bitno u nogometu”, ocijenio je.