Najprirodnije i najlegitimnije očekivanje Turske je da njeni saveznici pokažu solidarnost u okviru nedjeljivosti prema sigurnosti, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

“Nije dovoljno reći razumijemo legitimnu zabrinutost Turske, želimo vidjeti jasnu solidarnost“, rekao je Cavusoglu i dodao:

“Operacija je veoma važna za sigurnost teritorije saveza. Najprirodnije i legitimno očekivanje Turske je da njeni saveznici pokažu solidarnost u okviru nedjeljivosti prema sigurnosti.“

Turski ministar vanjskih poslova informisao je Stoltenberga o operaciji “Izvor mira“, kao i da Turska očekuje od svojih saveznika da pokažu “snažnu solidarnost“.

Stoltenberg je naglasio da nijedan drugi NATO saveznik “nije pretrpio više terorističkih napada, bio izložen nestabilnosti, nasilju i previranjima sa Bliskog istoka i ugostio toliki broj izbjeglica kao Turska“.

Također, Stoltenberg je pozvao međunarodnu zajednicu da pronađe “koordinirano i održivo rješenje“ za suočavanje sa teroristima ISIS-a koji se nalaze u Siriji.