Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, poludragog i dragog kamenja bit će održan danas i sutra u Kreševu, u organizaciji Zavičajne udruge “Kreševski citrin”.

Tajnik Udruge Žarko Bešlić kazao je Feni kako se radi o jedinstvenom sajmu na prostoru BiH na kojem se, kao i svake godine, očekuje 50-ak izlagača iz BiH i zemalja regije, te Italije, Njemačke, Češke i Austrije.

“Kultura prikupljanja minerala i njihovo izlaganje ima dugu tradiciju u Europi i svijetu, a mi u Kreševu imamo dugu tradiciju rudarstva, tako da je ovo jedan dobar spoj. Iza sebe imamo 16 godina organiziranog izlaganja minerala i iz godine u godinu sve je više zainteresiranih”, kazao je Bešlić.

Naglasio je kako je unatoč globalizaciji u Kreševu opstala rudarska tradicija, koja danas predstavlja perspektivnu granu u turističkoj ponudi.

“Kreševo se već tri tisuće godina bazira na rudarstvu i preradi rude, tako da su i naši stari, iz rudarskih jama, donosili kući te minerale lijepih oblika. I danas imamo desetak kovačlija koji prerađuju željezne rude u svojim radionicama i dva rudnika koja vrše iskop interesantnih minerala”, naveo je.

Sajam će se održavati u prostorijama Osnovne škole “Dr. Boris Ćorić”.