Projekcijom filma “Taxi blues“, srbijanskog režisera Miroslava Stamatova u Bosanskom kuturnom centru u Tuzli večeras će biti otvoren osmi Tuzla film festival.

Tokom osam dana trajanja Festivala, koji u podnaslovu nosi naziv „Festival južnoslavenskog filma“, tuzlanska filmska publika moći će pogledati devedeset pet filmova u pet kategorija.

Tuzla film festival je ove godine razmatrao oko 1 000 filmskih ostvarenja, što samo po sebi govori da ovaj Festival sve više dobija na ugledu na ex-jugoslovenskom prostoru. Novost ovogodišnjeg Festivala je „Dječiji festival“ kao dio revijalnog programa manifestacije koji, na nekin način, predstavlja eksperimentalno uvođenje ovog filmskog programa u sadržaj Tuzla film festivala.

“Takođe, Festival se proširio i u jednom drugom aspektu – aspektu naučne konferencije, koju smo ove godine uspostavili. Priča će biti film, pozorište i izdavaštvo gdje ćemo imati goste, i Zorana Hamovića koji je predstavnik Izdavačke kuće „Klio“ i koji je jedan od možda najzaslužnijih ljudi zbog čega „Klio“ ima edicije koje su konkretno posvećene filmskoj i pozorišnoj umjetnosti”, rekao je direktor TFF-a Boris Balta.

U pet festivalskih kategorija žiri se trudio odabrati aktuelne i angažirane filmove za koje vjeruje da će privući filmsku publiku u Tuzli.

„Kada je u pitanju, prije svega, kategorija dugog igranog filma, imamo neke filmove koji su obilježili region ove godine. Znači, to je i „Taksi blues“, sa kojim se otvara Festival, tu je i bh. kandidat za Oscara „Sin“ Ines Tanović, zatim tu je film „Ajvar“ koji je u Leskovcu, u Sopotu, u Nišu, pokupio sve nagrade“, navodi Srđan Vukadinović, član žirija TFF-a.

Rukovodstvo Tuzla film festivala s ponosom ističe da svi nagrađeni filmovi na prethodnim festivalima imaju izuzetan uspjeh kod publike i na drugim regionalnim i svjetskim festivalima što samo potvrđuje ugled koji je ovaj Festival stvorio u regiji.